skip to Main Content
Kahire’ye Nasıl Gidilir?

Kahire’ye Nasıl Gidilir?

Sharm el Sheik’e gelmeyi planlayan turistlerin bize en sık sorduğu sorulardan birisi de “Kahire’ye nasıl gidilir?” sorusu oluyor. Hem bizim zaman kazancımız hem de bu kadar aranan bir bilgi olması nedeniyle genel bir bilgilendirme yazısı yazıyoruz. Bu bilgilendirme yazısını okuduktan sonra, sormak istediğiniz sorular olursa tekrar bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Öncelikli olarak belirtmek gerekirse Sharm’dan kara yoluyla yapılan tüm Kahire turları illegaldir, çünkü son 7 yıldır kara yoluyla günübirlik tur düzenlemek yasaktır. Sadece havayolu kullanılarak yapılan turlar serbesttir, bir de büyük tur firmalarının (ki bu firmalardan kastettiğimiz 2-3 kişinin çalıştığı küçük acenteler değil, yüzlerce kişinin çalıştığı Sylvia tour, Anex tour, Tez Tour, Spring tour vb firmalar) düzenlediği konaklamalı Kahire turları’dır ki bu turların bireysel satışı yoktur, 20 kişinin üzerinde olmanız gerekmektedir talep edebilmeniz için.

Gelelim, Sharm’da herkesin pazarladığı otobüsle Kahire turlarına; bu turların Sharm ile Kahire arasında yapılan kısmı normal yolcu otobüsü ile yapılır, otobüs yolculuğu boyunca yanınızda bir rehber olmaz, yolculuk boyunca başınıza geleceklerin tüm sorumluluğu size aittir. Naama Bay’deki excursion firmalarında grup olmanız durumunda 50 dolara rahatlıkla böyle bir tur bulabilirsiniz ( bu turlar çeşitli toplanan müşterilerin Kahire’deki bir acente tarafından karşılanarak yapılmasıyla gerçekleşir; kalabalıktır. ) Sizi otelinizden alıp, normal yolcu otobüsüne bindirirler, Kahire’de son durakta rehber tarafından alınırsınız, tur bitiminde sizi tekrar otobüse bindirirler ve Sharm’da otobüs durağından alıp otelinize bırakırlar.

İkinci alternatifiniz ki bu çok daha makul bir plan olacaktır; yukarıdaki planın size özel yapılanı olacaktır. Sizi yine otelinizden alıp, yolcu otobüsüyle Kahire’ye gönderen ama Kahire’de sizi karşılayan rehber ve aracın sadece siz özel olması, böylece tanımadığınız insanların zevkleri, aksilikleri, yavaşlıklarına maruz kalmadan kendi zevkleriniz doğrultusunda hareket edebilirsiniz. Bu tarz bir turu ise 90 dolara rahatlıkla bulabilirsiniz, kişi sayınız arttıkça fiyat daha da düşecektir. Bu turlara; otobüs biletleriniz, Piramitler, Kahire müzesi gezisi ve Nil kenarında öğlen yemeği dahildir. ( gece 1’de otelinizden alınırsınız, 24 saat sonra otelinize dönüş yaparsınız.

Eğer çok daha düşük bütçeli bir gezi bakıyorsanız; internet üzerinden GoBus ve Blue Bus’tan otobüs bileti alabilir, ya da Sharm’a geldiğinizde bu firmaların ofisinden ( taksiye firma adı verip Wataneya dediğinizde  götürecektir) bilet alabilirsiniz, gece 01:00 – 02:00 otobüsü en ideal seçim olacaktır, otobüs bileti alırken ucuz otobüs biletlerinden seçmemenizi tavsiye ederiz, bu otobüsler kontrol noktalarında çok fazla takılmaktalar. Kahire’ye gidene kadar polis noktalarında durdurulup, pasaport kontrolünden geçeceksiniz, çantalarınız aranabilir, bunlar tüm yolcular için klasik bir rutin, Sharm’ a dönüş yolunda bu rutin daha da fazlalaşıyor, özellikle Sharm girişinde çok sıkı kontroller oluyor, bu da kontrol noktalarında bekleme sürenizi uzatabiliyor. Yanınızda mutlaka otel rezervasyonunuzun ve uçak biletinizin kopyası olsun. Yol boyunca kontrol noktalarında asla fotoğraf çekmeye kalkmayın, özellikle telefonla fark ettirmeden görüntü çekeceğinizi sanıp, büyük riskler almayın, bir sonraki kontrol noktasında telefonunuzu kontrol edebilirler ve ciddi problemler yaşayabilirsiniz. Eğer imkanınız varsa booking’den bir gece otel konaklaması yaparsanız çok daha iyi olacaktır, Kahire’yi bir güne sığdırmak çok zor, ama sığdırmanız gerekiyorsa Piramitler, Kahire müzesi, Nil gezisi ve Khan el Khalil çarşısı olarak planlayın. Müzeler 16:00’ da kapanıyor ver gideceğiniz mesafeyi iyi hesaplamanız gerekiyor, Kahire trafiği oldukça kötüdür. Taksi kullanmak yerine telefonunuza Uber indirip kullanmanızı tavsiye ederiz.

 

Eğer maddi açıdan bir probleminiz yoksa, Kahire planınızı uçak ile yapmanız en iyi seçim olacaktır. İnternet üzerinden Mısır Hava yollarının sabah ilk uçağı için bilet alabilirsiniz ve aynı günün akşamı dönüş yapabilirsiniz. Havaalanından sizi karşılayacak olan rehberler ile size özel Kahire Turu yapabilirsiniz. ( kişi başı 80 dolara özel turlar bulabilirsiniz ). Bu arada bir fiyat bilgisi, her şeyin her zaman daha ucuzunu bulmak mümkündür, bu tamamıyla çalışacağınız acentelerin işgücüne ödedikleri ücretlerle doğru orantılıdır, tavsiyem ucuz iş gücünden kaçınmanızdır ve rezervasyon yaptıracağınız firmayı Trip advisor yorumlarından kontrol etmeniz olacaktır.

Bir diğer karşılaştığımız sorun ise, araba kiralayarak Kahire’ye gidebilir miyiz? Mısır’da araba kullanabilmeniz için Turkiye’de Turing’den uluslararası ehliyetiniz olması gerekiyor, aksi halde araba kullanmanız mümkün değil. Sürücüsü ile beraber araba kiralayarak Kahire’ye gitmeniz de mümkün değil, çünkü turistlerin Sharm’dan Kahire’ye bir sürücü eşliğinde gidebilmesi için o sürücünün polisten izin alması gerekiyor. Bir minibüs kiralayarak da gitmeniz mümkün değil, çünkü o minibüsün de polisten izin alması gerekiyor ki karadan turistik turlar yasak olduğu için izin alabilmeleri mümkün değil. Diyelim ki sürücüsü olan özel bir araç ya da minibüs ile yola çıktınız, yoldaki güvenlik kontrollerinden birinde geri gönderilebilirsiniz. Diyelim ki uluslararası ehliyetiniz var ve araç kiraladınız,  bu durumda Kahire’ye gidebilirsiniz, fakat kontrol noktalarında polis konvoylarını beklemek durumunda kalabilirsiniz, turistler için seyahat polis konvoyu şeklinde gerçekleşebiliyor. Burada yazdığımız tüm bilgileri güncel olarak plan yapmadan önce kontrol etmeniz gerekiyor, çünkü Mısır’da kurallar sürekli olarak değişiyor.

 

Gelelim Kahire’ye gitmek güvenli mi sorusuna? Dünyanın hiçbir yeri artık güvenli değil, fakat bazı yerlerde risk faktörü daha fazla oluyor. Eğer uçakla günlük Kahire turu yapacaksanız bunun güvenlik açısından bir problemi yok, zaten olsaydı legal olmazdı. Kara yoluyla yapacağınız yolculukta terör değil, trafik terörü problemi var, Mısır’ daki trafik kazası oranları için buraya tıklayabilirsiniz. En çok ölümcül kaza sıralamasında, Mısır ilk 10 ülke içerisinde yer almaktadır.

Size Kahire güvenlidir diye kimse söyleyemeyiz, bizim ülkemizde Taksim ve diğer turistik alanlarda yaşadığımız korkular burada da geçerli. Turistik bölgeler çok iyi korunuyor.Kahire’de olan saldırılar genelde kilise ve kontrol noktalarına gerçekleşiyor. Güvenlik konusunda dinlenilmesi gereken otorite biz olmadığımızdan size güvenlik konusunda tavsiye almanız açısından aşağıdaki linki tavsiye ediyoruz.

https://www.gov.uk/foreign-travel-advice/egypt

Back To Top